گاردان چیست؟

کاربرد میل گاردان :

وظیفه گاردان ، انتقال گشتاور چرخشی از محرک به متحرک و جبران فاصله طولی و عرضی بین آنهاست .

 

 

به عبارت دیگر ، گاردان نوعی کوپلینگ میباشد ، که قابلیت های زیر را نیز داراست :

  • امکان ساخت گاردان با طول های متنوع و بسیار بلند
  • امکان تغیر طول گاردان (حرکت کشویی)  و جبران فاصله نسبی بین محرک و متحرک در حین چرخش
  • قابلیت جبران زاویه زیاد توسط میل گاردان

                    

 

در دو طرف گاردان معمولا دو عدد مفصل چهارشاخه وجود داشته که وظیفه ایجاد درجه های آزادی و جبران زاویه را بر عهده دارد و در وسط آنها یک مجموعه کشویی قرار میگرد که وظیفه جبران تغییر طول بین محرک و متحرک را به عهده دارد .

گاردان گشتاور تولید شده توسط یک واحد قدرت را به مصرف کننده منتقل میکند ، و به صورت مداوم تحت تنش های پیچشی و برشی قرار دارد ، از این رو میبایست ، قدرت کافی برا تحمل تنش های اعمالی را داشته باشد .  

 از طرف دیگر ، این انتقال گشتاور معمولا با سرعت چرخشی بالا همراه است و گاردان میبایست تا حد امکان سبک  ، ظریف و با دقت ساخته شود تا در حد امکان از ایجاد لرزش ، صدا و خسارت های جانبی جلو گیری شود 

هرچند ممکن است میل گاردان در نگاه اول ، قطعه ساده ای به نظر برسد ولی موارد قید شده ، تولید کننده گاردان  را با چالش های جدی ، خصوصا در طراحی های اولیه روبرو خواهد کرد .

 موارد مصرف گاردان در صنعت بسیار گسترده بوده و از جمله قطعاتی میباشد که کاربرد عمومی دارد  ، در زیر برخی از مصارف عمده مصرف گاردان عنوان شده است :

  • گاردان خودریی :

در کلیه خودروهایی که محور محرک آن در عقب قرار داشته باشد ، گشتاور تولید شده توسط موتور و گیربکس به واسطه گاردان به محور عقب منتقل میگردد  . بسته به فاصله گیربکس تا دیفرانسیل ممکن است گاردان به صورت یک تکه و یا دو تکه ساخته شود .

 

 

  • نورد فولاد :

در خطوط نورد فولاد مانند خطوط تولید تیر آهن ، نبشی و … گشتاور تولید شده توسط موتور و گیربکس به وسیله گاردان به غلطک ها منتقل میگردد . با توجه به گشتاور و شک های بسیار زیادی که در فرایند نورد فولاد وجود دارد ، گاردان های مورد استفاده معمولا بسیار بزرگتر و قوی تر از گاردان های خودرویی بوده که وزن آنها بعضا به چندین تن میرسد .

 

 

  • دستگاه های کشاورزی :

در بسیاری از دستگا های کشاورزی نظیر سمپاش ، کودپاش ، خرمنکوب ، … که به معمولا به تراکتور وصل شده و گشتاور مورد نیاز از توسط گاردان از انتهای تراکتور به وسیله مورد نظر منتقل میشود .

 

  • قطار :

در قطارها معمولا در دو مورد از گاردان استفاده میشود ، اول جهت انتقال گشتاور موتور به گیربکس و سپس به دیفرانسیل و دوم جهت استفاده از گشتاور چرخشی چرخها و انتقال آن به ژنراتور و تولید برق مورد نیاز واگن ها.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *